Ako správne vyčistiť práčku.

Prečo je čistenie práčky dôležité?

Neodparená voda, zvyšky pracieho prášku a aviváže, nečistoty, nitky a vlasy z oblečenia. To všetko pri každom praní pomaly, ale isto práčku zanáša a vytvára v nej vlhké prostredie, v ktorom sa výborne darí baktériám a plesniam. Veľakrát si to ani neuvedomujeme, pretože práčka je na pohľad čistá, antikorový bubon sa leskne a vďaka inováciám si pri niektorých modeloch práčok už nemusíme robiť vrásky ani s vodným kameňom.

Avšak automatická práčka nie je len o antikorovom bubne a čistom skle na dvierkach. To najdôležitejšie, čo má v starostlivosti aj naša bielizeň, je vo vnútri práčky. Je to nádrž na vodu, v ktorej sa točí bubon, hadice, cez ktoré prúdi prací prášok a aviváž, a hlavne početné tesnenia s rôznymi záhybmi. A práve tieto skryté miesta bývajú najviac znečistené nánosom uviaznutých nečistôt, zaschnutého prášku, neodparenou vodou a mnohokrát aj vodným kameňom. Ak necháme práčku bez čistenia, skôr alebo neskôr sa nevyhneme zápachu, a dokonca aj možnému poškodeniu práčky. Nehľadiac na to, že vzniknuté plesne, baktérie a nánosy sa späť dostávajú aj do našej, na pohľad čisto vypranej, voňavej bielizne.

Čistenie práčky

Pravidelné čistenie automatickej práčky je teda ako pre odevy, tak pre práčku samotnú dôležité. Ale neľakajte sa. Nejde o žiadny veľký zásah do vášho voľného času či peňaženky. Stačí si osvojiť zopár nenáročných úkonov, ktoré vás nezaťažia a práčke pomôžu dlhšie sa udržať v kondícii.

Čistenie práčky spočíva v niekoľkých krokoch, ktoré si podrobnejšie popíšeme nižšie:

  1. Najprv je nutné vyčistiť gumové tesnenie, v ktorom sa často usadzujú zvyšky pracích prostriedkov aj nánosy z bielizne.
  2. Ďalej vyberte a dôkladne vymyte zásobník na prací prášok a aviváž.
  3. Pri čistení práčky nezabudnite na vybratie a vyčistenie filtra práčky.
  4. V závere čistenia práčky pomocou špeciálneho čistiaceho prostriedku a pracieho programu spustite čistenie bubna a vnútra práčky.

Gumové tesnenie dverí práčky

Najviac nánosov z bielizne, aviváže a pracieho prášku nájdete v tesnení dvierok práčky. Tu sa drží aj voda a často sa tu tvorí pleseň a množia baktérie.

Gumové tesnenie dverí práčky čistite ideálne po každom praní. Rukou vyberte veľké nečistoty zo záhybov. Suchou handričkou vytrite gumové tesnenie dosucha. Pokiaľ nejaká špina odoláva, vezmite si na pomoc napríklad starú zubnú kefku. Dvierka od práčky ponechajte pootvorené. Nemusíte dokorán, postačí 10 cm.

Nádoba na prací prášok a aviváž

V dávkovači pracieho prášku a aviváže zostávajú zvyšky týchto prostriedkov, a aj tu sa rada tvorí pleseň. Zo špinavej priehradky sa potom šíri zápach.

Na umývanie vyberte zásobník z priehradky (niektoré stačí potiahnuť, pri iných zásobníkoch sú tlačidlá na uvoľnenie) a vypláchnite ho v umývadle pod prúdom teplej vody. Ak sú zvyšky prášku či gélu už zaschnuté po stenách zásobníka a tečúca voda ich neodstráni, použite opäť starú zubnú kefku a vhodný prípravok na čistenie práčky. Malou kefkou vyčistite výklenok, ktorý sa vám otvoril po vytiahnutí zásobníka. Po umytí zásobník utrite dosucha a vložte späť na miesto. Nechajte ho ale ešte pár hodín pootvorený. Zásobník na prací prášok a aviváž je vhodné vypláchnuť po každom praní. Dôkladnejšie ho vyčistite 1× za mesiac.

Filter práčky

Filter zachytáva najrôznejšie predmety, ktoré sme ponechali vo vreckách oblečenia, ale aj prach, vlasy a chlpy. Ak by sa filter práčky upchal, hrozí poškodenie pračky.

Filter sa nachádza v spodnej časti práčky za dvierkami. Podrobný návod, ako tento filter vybrať a vyčistiť, nájdete v manuáli každého modelu práčky. Počítajte s tým, že po otvorení filtra z neho vytečie trochu vody. Preto než otvoríte kryt, položte pred neho suchú handru. Hrubé nečistoty môžete odstrániť rukou alebo mokrou handričkou. Potom filter prepláchnite pod horúcou tečúcou vodou. Nie je nutné používať špeciálny prostriedok na čistenie práčky, a hlavne nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky. Čistenie filtra v práčke opakujte aspoň 2× ročne.


Len v čistej práčke bude vaše prádlo naozaj čisté.

Bubon práčky

K bubnu práčky sa bohužiaľ bez kompletného rozobrania spotrebiča nedostanete a ani to radšej neskúšajte. Bubon práčky možno dôkladne vyčistiť aj iným spôsobom.

Na čistenie bubna práčky a vlastne aj vnútra práčky použite špeciálne čističe, s ktorými raz za čas vyperiete práčku naprázdno na vysokú teplotu. Tieto čističe vyčistia vnútro bubna a rozpustia zvyšky práškov, gélových tabliet aj aviváže v záhyboch tesnenia a v rúrkach na vedenie pracieho prášku a aviváže. Postarajú sa tak nielen o čistý bubon, ale aj o vodný kameň a odstránia tiež zápach z práčky. Bubon a vnútrajšky práčky takto preplachujte cca každé tri mesiace.

Aj keď sa pravidelnému čisteniu úplne nevyhnete, vždy je lepšie tvorbe plesniam a zápachu čo najviac predchádzať a eliminovať ich. Tu je pár základných tipov, ktoré sa oplatí si zautomatizovať:

  • Prací prášok dávkujte podľa návodu a tvrdosti vody. Rovnako aj aviváž. Rozhodne to s práškom na pranie a avivážou nepreháňajte.
  • Keď práčka doperie, nechajte dvierka práčky pootvorené, aby mohol bubon uschnúť. Rovnako tak aj zásobník na prací prášok a aviváž, pričom ho môžete predtým ešte vypláchnuť pod prúdom vody.
  • Samotnú miestnosť, kde je práčka umiestnená, dobre a pravidelne vetrajte.
  • Aspoň 1×, ideálne 2× do mesiaca perte várku bielizne na 60 °C alebo 90 °C. Určite sa v domácnosti nájdu uteráky, posteľná bielizeň či kuchynské utierky, ktorým to tiež prospeje.
     Ak vaša práčka nie je vybavená keramickým výhrevným telesom, je potrebné ju chrániť pred vodným kameňom.

Čistiaci prostriedok vhodný na čistenie práčky Hygienfresh LongLife 

Čistenie práčky od vodného kameňa

Vodný kameň v práčke vzniká postupným uvoľňovaním minerálov z vody. Ide predovšetkým o uhličitan vápenatý a uhličitan horečnatý. Intenzita usadzovania závisí predovšetkým od tvrdosti vody, teda čím je voda tvrdšia, tým viac týchto minerálov obsahuje. Pri práčkach je najväčší problém, že vodný kameň sa usadzuje nielen v bubne, ale aj v hadiciach a na vykurovacom telese, vďaka čomu sa zvyšuje spotreba energie a znižuje kvalita prania. Pokiaľ máte práčku s keramickým výhrevným telesom, vodný kameň vás v tomto smere nebude trápiť. Avšak pri práčkach s kovovým vykurovacím telesom odporúčame venovať vodnému kameňu určite pozornosť.

Najlepšou ochranou pred vodným kameňom je prevencia. Zmäkčovač vody do práčky alebo tiež inštalácia magnetického odvápňovača nebude dobrým riešením.

Ak už máte doma tvrdú vodu alebo jednoducho chcete chrániť svoju práčku, máme pre vás tip, ktorý je skvelou a jednoduchou prevenciou vodného kameňa. Odvápňovač zabraňuje prípadnému usadzovaniu vodného kameňa a predlžuje tak životnosť vašej práčky.